Články

Cech domácích pivovarníků

Přidal tomas v St, 09/07/2016 - 13:13
Vší pivovarské veřejnosti se na vědomost dává, že právě nově vznikl spolek Cech domácích pivovarníků, z.s. Nejprve bych měl jistě vysvětlit, jak a proč spolek vznikl a pak nastíním naše smělé plány. V tomto případě to musíme vzít tak trochu „od Adama“. Dalším výrazným komunitním projektem domácích sládků je příprava knihy nazvané Pivařka – Tajemství domácího pivovarnictví. Na počátku projektu Pivařky stojí tři jména – Radek Michel, Petr Novotný a Jirka Vala. Pivařka se z počáteční sbírky receptů vyvinula do kompletní knihy obsahující teorii, výpočty i postupy domácího vaření piva. Důležité je také to, že se jí dostane papírového vydání, protože máme již podepsanou smlouvu s nakladatelstvím.

„Světlý ležák je považován za královskou disciplínu,“ říká Aleš Potěšil z Břevnovského Kláštera

Přidal Míša v Út, 03/29/2016 - 15:20

 

Co vás přivedlo do Zvíkova na Jarní cenu sládků 2016?

Jarní cena je již tradiční akcí, na které se sejdou sládkové z celé republiky. Jde především o přátelské setkání lidí z pivovarského prostředí, o výměnu informací a zároveň o degustaci piv, díky které si udělá člověk přehled o tuzemských pivech z minipivovarů. Letos se konal již desátý ročník, obliba této akce stále vzrůstá. Tento rok se zúčastnilo 126 pivovarů s celkovým počtem 512 degustovaných piv.

Co si myslíte obecně o soutěžích piv u nás v Česku?

Štítky

Aleš Potěšil: Břevnovský pivovar je úzce spojen s historií břevnovského kláštera

Přidal tomas v So, 01/02/2016 - 13:25

Poslední koho jsme vyzpovídali na konferenci Kvasné chemie a bioinženýrství byl Aleš Potěšil, podsládek v Břevnovském klášterním pivovaru sv. Vojtěcha

Co vás přivedlo na dnešní konferenci Kvasné chemie a bioinženýrství?

Tak obecně zájem o pivo. Studuji pivovarství na VŠCHT, a tudíž mě přivedly i školní povinnosti.

Jste nakonec rád, že tady jste?

Jsem rád. Užívám si to, což je na mě možná i vidět. (A opravdu bylo, pozn. redaktora)

Štítky

Delirium Tremens - "Třesoucí se šílenství"

Přidal Míša v Čt, 05/14/2015 - 09:33

 

Delirium tremens je život ohrožující stav, který se projevuje u alkoholiků po vysazení alkoholu…čili přesně to, co by mohlo být nebezpečné pro některé z nás :)…

No a rovněž se jedná o světově známé belgické pivo z pivovaru Huyghe. Tento pivovar stojí od roku 1654, nicméně rodina Huyghe jej vlastní až od roku 1906, kdy jej koupil Leon Huyghe. Současné jméno pivovaru je používáno od roku 1938 a dominantní produkt – Delirium Tremens – jež má ve znaku růžového slona, vznikl až na konci roku 1988. 

V Krušovicích se můžete těšit na více speciálů, říká Tomáš Pokorný

Přidal tomas v Po, 05/11/2015 - 09:17

Další, koho jsme na konferenci Kvasná chemie a bioinženýrství 2015 vyzpovídali, byl technolog pivovaru Krušovice Tomáš Pokorný.

Čím je váš pivovar výjimečný?

Krušovický pivovar patří velké pivovarské společnosti Heineken. Nyní vaříme pivní speciály a touto cestou bychom se chtěli dále ubírat a  hlavně neusnout na vavřínech.

Co si myslíš o současném vysokém rozvoji minipivovarů v Česku?

Štítky

Další trapista - Rochefort Trappistes

Přidal Míša v Út, 05/05/2015 - 09:41

Jedno úterní odpoledne odjel šéf do Mnichova...Takže po vzoru "kocour není doma", jsem se rozhodla udělat pivní "pré" a ochutnat všechny vzorky, které produkuje trapistický pivovar Rochefort. Ten sídlí poblíž stejnojmeného městečka ve valonské části Belgie. Protože pivovar  vyrábí pouze tři typy piva, neměl by to být problém, říkala jsem si naivně.

Belgické okénko @ V Brugách

Přidal Míša v Út, 04/28/2015 - 09:42

Ve stejnojmenném filmu V Brugách se Bredan Gleeson (pro fandy Harryho Pottera - je to učitel Moody) vrhá z věže Belfort (Belfried) na brugeském náměstí Grote Markt. Ačkoliv je náměstí s věží Belfort jednou z dominant tohoto malého kouzelného městečka,  pro kterou se z hlavního nádraží v Brugách cca co hodinu vyhrne značné množství turistů, mě osobně zaujala úplně jiná věž - respektive komín. Samozřejmě se jednalo o pivovarský komín, který patří pivovaru De Halve Maan (Půlměsíc).

Ve Svijanském pivovaru lpí na tradičním způsobu vaření piva, říká Martin Knytl

Přidal tomas v Čt, 04/23/2015 - 09:21

Na konferenci Kvasná chemie a bioinženýrství 2015 jsme odchytli technologa Martina Knytla z pivovaru Svijany a zeptali jsme se ho, jak to vidí s aktuální situací pivovarství v Česku.

 

V čem je právě váš pivovar výjimečný?

Náš pivovar v čem je výjimečný? Tak hlavně tím pivem! Protože pivo už nedělá kde jaký pivovar. Dneska se už pivo moc nevaří, v některých pivovarech se pivo jen vyrábí, už se jenom staví fabriky. Takže rozhodně tím pivem bych řekl. Jeho výrobou.

Štítky

Belgické okénko @ Westmalle Trappist

Přidal Míša v Út, 04/21/2015 - 09:44

Pivovar, kde se vyrábí trapistické pivo, musí patřit do sdružení trapistických pivovarů, kterých je v současné době deset, z toho šest se nachází v Belgii. Na výrobu piva dohlížejí mniši, někde je dokonce i sami vyrábí. I našim českým se žehná "Dej Bůh štěstí", aby se pivo povedlo, zde má "boží dohled" rovněž efekt. Piva z belgických trapistických pivovarů jsou veskrze výborná. Postupně zmíním všech šest pivovarů, začnu od toho nejstaršího, čímž je  Westmalle Trappist.

Belgické okénko @ Vlajková loď AB Inbev

Přidal Míša v Čt, 03/26/2015 - 09:48

Češi jsou nepochybně pivním národem. I když spotřeba v posledních letech klesá, stále jsme na prvním místě. Objemově. Majoritní produkce patří pivnímu stylu pils, typově pak ležáku a výčepnímu. Oproti jiným pivům jsou tato spíše nízkoalkoholická, proto se jich dá vypít více.

 

Těžko říct, jak by se s prvenstvím na spotřebu piv zamával přepočet na spotřebu čistého alkoholu. Tady by nás dle mého názoru mohla předběhnout jiná pivní velmoc - Belgie. Zde většinu piv tvoří typ ale, čili svrchně kvašená piva, nicméně i s ležáky mají svou zkušenost.

Rozhovor s Martinem Jaroškem (ARCIFEST 2015, Tábor)

Přidal tomas v St, 02/25/2015 - 09:23

Martin Jarošek je jednou z hlavních postav dokumentu Česká pivní válka, kde bojuje za poctivé české pivo. Martin je autorem tří knih o pivu a pivních muzikálů.

 

Vaše role ve filmu Česká pivní válka vyšla z vaší hlavy nebo vás někdo oslovil?

Sice jsem dříve přemýšlel o tom, že by se něco takového mělo udělat, ale až když mě oslovil režisér pan Látal na srazu domovarníků před třemi roky, tak jsme se domluvili, že něco takového uděláme. Tak vzešla ta myšlenka.

Štítky

Budějovický Budvar ukazuje své „art of brewing“

Přidal Strejďák v Čt, 12/11/2014 - 09:50

Budějovický budvar přišel na trh na české poměry s revoluční novinkou Budvar B:CRYO. Jedná se o velmi silné pivo vyrobeno za pomoci speciálního postupu kryokoncentrace. Toto nevšední pivo je navíc obohaceno o servírovací rituál, který umocňuje zážitek z raritního nápoje.