Nová Sladovna

Přidal tomas v Čt, 12/05/2013 - 12:30
Adresa
Obchodní centrum Breda & Weinstein
U Fortny 49/10, Opava
Založeno
2013
Stav pivovaru
Město / Obec
Telefonní číslo
Poloha

49.9409216, 17.900745099999995

Další info

Minipivovar stojí v objektu bývalého měšťanského pivovaru, který byl postaven roku 1825.
V roce 2005 byl původní pivovar uzavřen a hledalo se pro něj další využití.
V letech 2010-2012 byl celý komplex pivovaru přestavěn na obchodní a společenské centrum Breda & Weinstein. Architektům přestavby obchodního centra se podařilo zachovat historický ráz venkovních fasád a také pivovarský komín, který tvoří nevšední architektonickou dominantu centra. Důkladnou rekonstrukcí prošly objekty staré a nové sladovny, varna i spilka.
V  místě původní varny, ve které se pivo vařilo již od roku 1825 se v prosinci 2012 otevřela restaurace s názvem Ka-Varna, kde také nabízíme naše pivo http://www.ka-varna.cz/
Z důvodu připomenutí historického ducha varny zde byl ponechán původní měděný kotel, který dominuje celému prostoru. Právě zde měl stát minipivovar, ale z provozních a kapacitních důvodů bylo rozhodnuto o jeho umístění do objektu sladovny vzdálené jen 50 metrů.
O 12 měsíců později v prosinci 2013 tak  byl dokončen hostinský minipivovar Nová sladovna. Jak již název napovídá, restaurace se nachází přímo na místě bývalé sladovny. Ležácký sklep je umístěn o podlaží níže v suterénu. Pivo tak zraje v ideálních podmínkách a po několika týdnech je z tanku tlačeno přímo do výčepu.
 

Výroba piva
K výrobě našich piv používáme slady z humnové sladovny v Záhlinicích, nejlepší chmely, pivovarské kvasnice a vodu z přehradní nádrže Kružberk. Při vaření používáme dekokční varní postup (s povařovaním rmutu) a kvašení na otevřených spilkách. Zrání pak probíhá v ležáckých tancích, ze kterých pak pivo putuje přímo do výčepu.
Pro výrobu svrchně kvašených piv používáme cylindrokónické tanky.

Varna
Vaření se skládá z několika dílčích úkonů.  Prvním je vystírání,  během něhož se nasype sladový šrot (rozemletý slad) do vody o určité teplotě a nechá se určitý čas odpočívat. Následuje rmutování, kdy se odčerpá část díla do jiné nádoby a opět se nechá odpočívat. Zbylá část se přivádí k varu. Než k varu dojde, zařazují se při určitých teplotách pauzy, během kterých se škroby mění na cukry. Rmutování je tím, čím se liší česká piva od těch zahraničních. Po rmutování se obě části díla opět spojí a následuje scezování. Při scezování se odděluje sladina od mláta. Po scezování následuje chmelovar. Při tomto kroku se přidává chmel a vařením vzniká takzvaná mladina.

Spilka
Uvařená mladina se čerpá na spilku, kde se zchladí na zákvasnou teplotu a zakvasí se pivovarskými kvasnicemi. Proces kvašení trvá 7-14 dní podle procenta extraktu v mladině a podle stavu pivovarských kvasnic. Teprve během kvašení začíná vznikat alkohol a mladina se mění na mladé pivo.

Sklep
Po prokvašení se zelené pivo suduje do ležáckých tanků. V tancích dojde k částečnému prokysličení mladého piva a začíná proces dokvašování. Během tohoto procesu zbylé kvasnice prokváší zbytkový extrakt a tím, že tank je uzavřená nádoba, vzniká přetlak a pivo se sytí oxidem uhličitým, který vzniká během kvašení. Další důležitá věc, která se děje během zrání piva v ležáckých tancích je, že dochází k zakulacení chuti a vůně piva.

Sdílej